Hyödyttömin kaikista päivistä on se, jonka aikana et naura kertaakaan
- Sebastian R. N. Champort-

Makeat piirakat ja leivonnaiset


Mustikkahyydykekakku



Crème vanille torttu

Kinuskikissan Crème vanille-torttu on myös ollut pitkään testilistalla. Nyt oli omppuja iso kasa ja kondensoitua maitoa tölkki jemmassa, joten pitkä lista lyheni yhdellä herkulla! Ihan ehdottomasti parasta seuraavana päivänä!



Pohja:
3 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl sokeria
ripaus suolaa
125 g voita tai margariinia
2 rkl vettä

Omena-vaniljatäyte:
450 g omenoita (n. 4 omenaa)
397 g kondensoitua maitoa
1 ½ dl kevytmaitoa (laitoin 1 dl)
2 munaa
1 vaniljatanko
kanelia

Sekoita vehnäjauhot, sokeri ja suola kulhossa. Nypi kuivat aineet sekaisin voin kanssa. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille.


Kuori omenat ja poista omenankodat. Leikkaa omenat ohuiksi siivuiksi. Asettele vuokaan.

Sekoita kondensoitu maito, kevytmaito ja munat keskenään. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa. Kaavi sisältä siemenet ja sekoita täytteeseen. Kaada täyte vuokaan omenoiden päälle.

Ripottele pinnalle kanelia.

Paista piirakkaa 200 asteessa noin 40 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, kun se on saanut kevyesti väriä.

 

Runebergintortut



Vapaapäivänä pienin herätteli kaikki ylös minuutin tarkkuudella klo 5. Seitsemältä uunista ulos tuli Runebergintortut! Erilaisia ohjeita tortuille on valtava määrä. Kirjasta Hyvää Ruokahalua -Kotikokin parhaat leivontaohjeet, löytyy seuraava helppo ja nopea ohje. Hyviä ja meheviä tuli pieniin muffinssivuokiin paistamalla. Käytin Ikean muffinssipeltiä, jolloin tortuista tuli hauskasti korkeahkoja, "oikeaa mallia" muistuttavia.





Runebergintortut (15 kpl pieniä)

150 g voita
1 dl sokeria
½ dl fariinisokeria
2 munaa
1½ dl vehnäjauhoja
1½ dl korppujauhoja
1 dl mantelirouhetta
1½ tl leivinjauhetta
½ dl kermaa (laitoin 1 dl)
2-3 tippaa karvasmanteliöljyä
päälle vadelmahilloa ja tomusokeria+vettä

Vaahdota voi ja sokerit. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Lisää kerma viimeisenä. Jaa taikina vuoksiin ja paista 200 asteessa n. 15 minuuttia. Koristele jäähtyneet tortut.

 

Pirteän kirpeää alkanutta vuotta kera sitruunamousse-puolukkakääretortun!


Hyvää tuli, vaikka olen ollut todella epäluuloinen valmiiden hyydykejauheiden suhteen. Lähinnä olen pelännyt keinotekoista ja "teollista" makua. Turhaa oli epäluulo. Testasin sekä veriappelsiini että sitruunahyydykettä, joista ensimmäisestä tuli heti suosikki!! Sitruunakin maistui hyvältä ja kokonaiset kirpeät puolukat sopivat hyvin sekaan. Yhdestä 125 g paketista ½ litraan kermaa riittää hyvin kahteen isoon torttuun. Veriappelsiinin maku oli raikas ja kirpeä. Kesällä sekaan voisi laittaa vaikka tuoreita mansikan palasia.... Toisen tortun laitoin pakastimeen ihan testausmielessä. Katsotaan kestääkö täyte pakastusta?




Kääretorttupohja:
4 munaa
1 dl sokeria
3/4 dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Täyte:
125 g Sitruunahyydykejauhetta
0,5 l kuohukermaa (riittää kahteen torttuun)

Kääretorttua ruusupursotuksilla

Hyvä syy tehdä kääretorttua on, kun täytyy käyttää kakusta ylijääneet täytteet :) Ja onhan nyt viikonloppu...


 Yksinkertainen on kaunista. Pätee mielestäni tässäkin kohtaa...


 Tämän pursotusmallin olen nähnyt ainakin Pulla-Akan blogissa.  Toimii varmasti täytekakussakin vaikkapa ruusujen kanssa... Hmmm...


Helmin herkku

Pitkään unohduksissa olleen Helmin herkun ohje löytyi Merjan blogista. Muutoksena  lisäsin taikinaankin vaniljasokeria. Kaunis ja yksinkertainen vaalea leivos sopii vaikka itsenäisyyspäivänä kahvipöytään.





Pohja:
2-3 munaa
2 kkp sokeria
3 kkp vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
(1 tl vaniljasokeria)
150 g sulaa rasvaa
1 kkp maitoa

Kuorrutus:
225 g tomusokeria
4 rkl sulaa rasvaa
n. 4-6 rkl kahvia
2 tl vaniljasokeria

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Lisää sitten rasva ja maito. Paista pellillä 200 asteessa n. 10-15 min. (huom! paistoin n. 30 x 30 reunavuoassa, jolloin leivoksesta tuli sopivan paksu. Taikina kannattaa tehdä 1½ kertaisena, jos haluaa pellillisen kuohkeaa pohjaa.) Sekoita kaikki kuorrutteen aineet keskenään ja päällystä leivos.

Mustikkasydän


Kaupasta löytyi ihana uutuus mustikka-vaniljarahka. Testasin uutta makurahkaa mustikoiden ja tavallisen rahkan kanssa. Lisäksi täytteeksi meni vanhan ajan vaniljakiisseli sekoitettuna rahkoihin. Ei sovi laihduttajalle, mutta pieni makupala maistui ihanalta!  Rakastan vaniljan makua ja tässä piirakassa se tulee raikkaan mustikan kanssa hyvin esille...


Pohja:

150 g voita
1 dl sokeria
1 muna
1dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
n. ½-1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
(1 tl vaniljasokeria)

Täyte:

1 prk mustikka-vaniljarahkaa
½ prk maitorahkaa
1 pussi vaniljakiisseliaineksia
1½ dl maitoa
n. 0,5 l mustikoita

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna ja sitten keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita taikina tasaiseksi.  Sekoita kiisseliainekset maitoon ja lisää seokseen rahkat. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille jauhotetuin käsin. Lisää rahkaseos ja perunajauhotetut mustikat. Paista 200 astetta n. 35 minuuttia.

Tahmatassun omppupiiras




Sadepäivän iloksi tein omenapiirasta, jonka olen nimennyt tahmatassun omppupiiraaksi sen muhkean tahmaisen täytteen vuoksi. Alunperin ohje on Kinuskikissalta, mutta olen tehnyt siihen pieniä muutoksia. Lähinnä lisäsin pohjaan jauhoja ja hieman kaurahiutaleiden määrää. Kannattaa ehdottomasti kokeilla perinteisempien ohjeiden lisäksi. Tämä piirakka ei kaipaa mitään lisukkeita, vaan on aivan täydellistä sellaisenaan kahvin kanssa nautittuna...

Pohja:
150g voita tai margariinia.
1½ dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1-1½ dl kaurahiutaleita

Täyte:
1½ dl maitoa
1 pss vaniljakiisseliaineksia
250 g mascarponejuustoa
n. 3-4 ruokalusikallista ranskankermaa
n. 400 g omenoita ohuina siivuina
Halutessasi päälle sokeria, kanelia tai siirappia, kuten alkuperäisessä ohjeessa.

Vatkaa sokeri ja rasva vaahdoksi. Lisää muna. Lisää sitten keskenään sekoitetut kuivat aineet. Painele vuoan pohjalle. Sekoita maitoon kiisseliainekset ja anna vetäytyä hetki kylmässä. Sekoita sitten tuorejuusto ja notkista seos lopuksi ranskankermalla. (Täyte on paksua ja tahmeaa!) Lisää seos pohjan päälle ja lado omenasiivut päällimmäiseksi. Mausta halutessasi esim. kanelilla ja sokerilla. Paista 200 astetta n. 40 minuuttia. 


Oodi omenalle


MeNaiset lehden uusimmassa numerossa 35/11 oli tämän Paratiisipiirakan ohje. Ihanan pehmeä, makea ja seuraavana päivänä parhaimmillaan...

Jotta ohje säilyy tallessa, laitan sen tännekin.

3½dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
2 tl kardemummaa (laitoin 1 tl)
(lisäksi reilusti vaniljasokeria ohi ohjeen :) )
2 dl jogurttia
2 munaa
1½ dl öljyä
3-4 omenaa
3/4 dl fariinisokeria
2 rkl mantelirouhetta (rusinamysli jauhettuna toimi hyvin)

Sekoita jauhot, sokeri, leivinjauhe, kaneli ja kardemumma yhteen. Sekoita toisessa astiassa jogurtti, munat ja öljy. Kaada kosteat aineet jauhoseokseen ja sekoita. Älä vatkaa taikinaa, vaan sekoita vain sen verran, että aineet sekoittuvat. Leikkaa omenat viipaleiksi. Sekoita puoleen omenista fariinisokeri. Kaada puolet taikinasta vuokaan. Levitä sokeroidut omenat väliin ja kaada loput taikinat vuokaan. Asettele jäljelle jääneet omenat kakun päälle ja ripottele pinnalle mantelirouhe. (kanelia, sokeria) Paista uunin alatasolla 45-50 minuuttia.

Maailman parasta porkkanapiirakkaa




Ohjeen alkuperää en tiedä. Se on raapustettuna vanhalla paperilapulla. Laitan ohjeen tänne muistiksi itsellekin :D

Pohja:
5 munaa
5 dl sokeria
200 g sulatettua margariinia
6 dl porkkanaraastetta
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
(100 g pähkinärouhetta)

Täyte:
200 g sulatejuustoa
100 g voita
300-350 g tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

Päälle:
Manteli-pähkinä tai suklaarouhetta

*vaahdota sokeri ja munat kovaksi vaahdoksi. Lisää sulatettu margariini sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet, pähkinärouhe ja porkkanaraaste. Levitä uunipellille ja paista 175-200 asteessa 20-30 minuuttia uunista riipppuen. Jäähdytä ja valmista täyte täysin jäähtyneen pohjan päälle. Sekoita täytteen aineet kulhossa ja vatkaa sähkövatkaimella sileäksi ja kuohkeaksi. Levitä pohjan päälle ja koristele rouheella. NAUTI! (älä vain laske kaloreita!)




Mansikkainen kääretorttu

Vapaapäivän kunniaksi iltakahville kääretorttua. Välissä tietysti mansikkaa sekä mascarponejuuston, rahkan ja tuorejuuston jämät.

"Testivoittaja" kääretortun pohja:

*4 munaa
* 1 dl sokeria
* 3/4 dl vehnäjauhoja
*3/4 dl perunajauhoja
* 1 tl leivinjauhetta
* 1 tl vaniljasokeria



Kokeilin tortun päälle mansikanmakuista Odensenin marsipaania...


 kukkasia


Kamerasta löytyi ihana toiminto... <3





Aprikoosi valkosuklaa-lime kääretorttu

En edes muista, milloin viimeksi olen tehnyt kääretorttua. Nyt halusin leipoa jotakin pikaista ja testata tuliaisiksi saamaani Odensenin maku-marsipaania.

Kääretortun sisällä on aprikoosihilloa ja valkosuklaa-lime rahkaa vatkatun flora-vispin kanssa. Omasta mielestä todella sopiva yhdistelmä. Eikä yhtään liian makea, vaikka siltä voisi äkkiä kuulostaa!



Kukat marsipaania ja vaahtokarkkimassaa. Lehdet marsipaania.


Kaulitsin marsipaanin niin ohueksi kuin sain. Vaalensin väriä pienella palalla valkoista sokerimassaa. Päärynän makuinen marsipaani maistuu ihanalle...





Pikkuiseni ensimmäinen kouluvuosi päättyi!

Sen kunniaksi harjoittelin tuulihattujen valmistusta. Seuraavaa kertaa varten jäi taas paljon opittavaa. Kananmunat sattuivat niin suuria, että kaksikin olisi ehkä riittänyt. Tuulihattujen muoto katosi uunissa. Makuun ei kuitenkaan vaikuttanut. Herkullisia oli nämäkin "pölleröiset". Taidan kokeilla seuraavalla kerralla ihan ympyrän muotoisia :)








Aleksanterin leivoksia syntymäpäiville.





Välissä vadelma-ja omppuhilloa.



Pieni suupala riittää tätä ihanuutta...


Mokkapaloja vielä lisukkeeksi :)






Mokka-nougatpalat

Ja pitihän sitä heittäytyä vähän romanttiseksi tuon koristelun kanssa...



Odensenin nougat maistui ihanalta...pähkinäinen ja täyteläinen maku!



Mokkapalat
Pohja:

4 munaa
3 dl sokeria
150 g voita
2 dl maitoa
5 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
3 tl leivinjauhetta
2-3 rkl kaakaojauhetta
(n. 100 g nougat-palasia)

kuorrute:
n.5-6 dl tomusokeria (jos tykkää paksusta päällisestä ja minulla on suuri pelti :))
2 tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojauhetta (norm. 3 rkl)
n. 5-6 rkl vahvaa kahvia
50 g sulatettua voita

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata rasva. Lämmitä maitoa hieman. Vatkaa munat ja sokeri. Lisää vaahtoon sulatettu voi. Lisää sitten vuorotellen kuivia aineita ja maitoa. Lisää viimeisenä halutessasi nougat-palaset. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa n. 15 minuuttia. Pohjan jäähtyessä valmista kuorrute sekoittamalla kaikki aineet keskenään

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti